Blog

Culoarea este totul – Pigmentologie (partea I)

Culoarea este totul. Este esenta muncii noastre.

Nu-i asa ca ar fi minunat sa avem un glob de cristal care sa ne ajute sa prezicem rezultatul de dupa vindecare al oricarui pigment pe care-l alegem? Ganditi-va numai. Gata cu grijile despre buze albastre, sprancene mov (sau roz), gata cu grijile despre subtonuri.

Raspunsul este, bineinteles, DA! Dar traim intr-o lume imperfecta si lucram pe panze umane, supuse actiunii soarelui si chimicalelor dintr-un mediu ostil.

In calitate de profesionisti in micropigmentare, este foarte important de stiut care este pasul urmator, in cazul in care nu obtinem rezultatul dorit. Cu alte cuvinte, trebuie sa stim ce culori ne vor rezolva problema sau vor crea rezultatul dorit pe o roscata, o blonda adevarata sau o domnita cu parul ca pana corbului.

Trebuie sa stim ce sa facem dupa ce machiajul semipermanent paleste in timp si clientele revin pentru ajutor legat de nuanta mov (sau roz sau, de ce nu, portocalie) pe care au capatat-o sprancenele lor. Alegerea pigmentului potrivit sau realizarea amestecului corect de pigmenti implica evaluarea translucentei pielii clientei, concentratiei de melanina si a altor factori precum vascularizarea, grosimea, starea de sanatate, varsta, locul de provenienta, prezenta sau absenta tesutului cicatrizat, potentialele boli si tonurile de ansamblu ale pielii.

Asa ca priviti indeaproape si cu atentie la panza IN care urmeaza sa introduceti culoarea. Evitati sa o vatamati sau sa ii provocati sangerari excesive. Nu o suprasolicitati, nu ii provocati cicatrici si, in niciun caz, nu credeti tot ce auziti despre ce functioneaza si ce nu! Folositi-va simtul vizual si pe cel tactil, ascultati-va clienta si instinctul si veti reusi cu siguranta.

Pigmentii pentru buze

Buzele au propriul lor pigment inainte sa le coloram. Cantitatea de melanina variaza in functie de mostenirea genetica. Insa toata lumea are hemoglobina in buze, acestea fiind intens vascularizate, astfel ca, atunci cand ne e frig, ni se invinetesc buzele, iar cand suntem bolnavi, ele devin palide. Acesti pigmenti absorb sau reflecta lumina la fel ca cei pe care ii introducem in piele la realizarea machiajului semi-permanent. Culoarea proprie a buzelor influenteaza rezultatul final.

Pigmentii organici ofera o culoare placuta, fara teama ca buzele se vor invineti, cum se intampla de multe ori la folosirea Oxizilor de Fier. S-au intalnit reactii alergice la colorarea cu rosu, dar acestea erau datorate unor pigmenti galbeni folositi pentru a face culoarea mai calda sau mai luminoasa. Inainte de procedura de micropigmentare, clientele TREBUIE sa fie informate cu privire la posibilitatea unei reactii alergice la pigmenti si ca tratamentul pentru aceasta problema poate varia de la unguente locale pe baza de steroizi la tratamente cu LASER.

Pigmentii anorganici includ Oxidul de Fier si Dioxidul de Titaniu. Pot spune din proprie experienta ca exista uneori posibilitatea sa apara reactii neplacute, cum ar fi buzele “vinete”, la acesti pigmenti.

Amestecurile de Oxizi de Fier cu culori organice precum Carminul (obtinut din extracte din gandaci uscati) se gasesc in unele culori de buze pe care le folosesc ocazional.

Un lucru este sigur: nu poti sa anticipezi ce culoare vor ajunge sa aiba buzele clientei tale, in urma procedurii de micropigmentare. Aceeasi culoare, folosita pe trei paciente diferite, va rezulta in trei nuante diferite. Unii pun aceasta diferenta pe seama pH-ului buzelor. Nu stiu daca este adevarat, dar stiu ca pH-ul modifica anumite culori. S-a observat ca, daca scazi pH-ul Carminului, obtii un rosu mai portocaliu, iar daca il maresti, acesta se inchide la culoare.

In machiajul semi-permanent, experienta este singura care ne poate ajuta sa determinam culoarea potrivita pentru fiecare. Nu putem aproxima in functie de culoarea din recipient si nici nu le putem lasa pe cliente sa isi aleaga singure culoarea, daca noi, ca tehnicieni, am avut experiente neplacute cu pigmentul respectiv. Spre deosebire de alegerea unui ruj, culoarea pigmentilor are o viata si o vointa proprie. Avem nevoie de o documentare mai elaborata.

Aceeasi culoare va arata diferit pe marginea si in exteriorul buzei fata de partea carnoasa. Majoritatea pigmentilor, daca nu toti, contin Dioxid de Titaniu care le nuanteaza in varii tonuri de rosu sau roz. Aveti grija si la pigmentii cu Oxid de Fier in nuanta rosu de burgundia si la pigmentii cu Oxid de Fier de culoarea ruginii. Pigmentii portocalii pe baza de Oxizi de Fier pot sa rezulte in nuante de mov in multe cazuri, dupa vindecare.

×

Powered by WhatsApp Chat

× Cu ce va putem ajuta?